Direktlänk till inlägg 4 januari 2011

Dag 1 - Om mig

Av Jenny - 4 januari 2011 19:23

Gud vad svårt det här är - redan! Vad säger man egentligen om sig själv?

   Jag föddes i Borås 12 februari 1986, fanns ingen förlossnings/BBavdelning i Alingsås och det gör det faktiskt fortfarande inte.

   Jag växte alltså upp i ett radhusområde i utkanten av Alingsås. Spenderade somrarna antingen ute på Vrångö i Göteborgs södra skärgård där min pappas moster har ett hus, eller ute på landet (området Hulabäck) utanför Alingsås där mormor och morfars sommarstuda ligger precis vid sjön Färjen.

   Jag har alltid varit kort, mullig och osmidig (på flera sätt) vilket gav mig problem i skolan. Mobbing kallas det visst. Det var dessutom otryggt hemma p.g.a alkohol, så jag var ett otryggt barn, och blev en ännu mer otrygg tonåring.

   I gymnasiet när jag äntligen undslapp översittare/mobbare och min mamma dessutom hade varit nykter i drygt ett år - då bröt jag ihop. Då kom allt över mig på en gång och jag gick in i väggen. De åren var riktigt tuffa. Jag tydde mig till vänner som inte var bra. Jag var en typisk tjej som föll för kamrater som tog hand om mig men var elaka mot andra. Hade pojkvän en kort period under mitt andra gymnasieår. Han var inte direkt trevlig han heller. Väldigt nedlåtande och dryg, och dumpade mig så fort han fått vad han ville ha, så att säga. Klyshigt inte sant?

   De två sista åren av gymnasiet var jag sjukskriven till och från p.g.a depression och panikångest. Och när jag inte var sjukskriven stannade jag oftast hemma ändå.

   Efter gymnasiet fick jag snällt lov att söka socialbidrag. Mitt läkarintyg räckte inte för att få sjukpenning, och jag var inte frisk nog att vara arbetssökande på Arbetsförmedlingen heller. Då hamnar man på soc (a.k.a. skärsleden?).

   Knappt ett år efter detta så skickade socialen mig till en verksamhet vid namn Calypso. Där arbetade två människor med att aktivera och socialisera ungdomar mellan 18 och 25 år med psykiska eller sociala svårigheter och förhinder. Var jättejobbigt i början och jag föll tillbaka i mitt gymnasiemönster med att stanna hemma och sjukanmäla mig ungefär hälften av dagarna. Om inte fler. Men det fick ta den tid det tog, och snart trivdes jag jättebra både med de andra ungedomarna och med de som arbetade där. Det var P som är en kvinna mellan 40-45 som tidigare arbetat med förståndshandikappade, senildementa och vuxna människor med psykiska sjukdomar. Och så var det M, en kille som när jag började där var 27 år - utbildad undersköterska och arbetat med ungefär det samma som P.

   Jag stannade på Calypso i lite mer än två år, och medans jag gick där så fick jag äntligen modet att flytta hemifrån. Till min alldeles egen etta. Saknar den lägenheten. Den var så ljus och öppen, med stor hall, klädkammare och det bästa av allt - stort badrum med badkar! Jag stannade på Calypso tills jag mådde såpass bra i mig själv att jag istället började må dåligt av alla de andra ungdomarna där som mådde dåligt. Då var det dags att sluta där och skrivas in på arbetsförmedlingen. Både M & P är räknar jag nu som goda vänner som jag tyvärr träffar alltför sällan.

   Bara en månad eller två innan jag skulle skrivas ut från Calypso träffade jag Johan. Minns att P kunde se på mig attjag hade träffat någon, långt innnan jag hade lust att berätta det.  

   Men mer om Johan blir det någon annan av dagarna, känns som om detta blir en hel novell! Mer min livshistoria än information om vem jag är som person...


- Jag är omtänksam och ofta lite för empatisk.

- Jag har lätt att stressa upp mig för småsaker eller saker jag ändå inte gar någon kontroll över.

- Jag är ett planeringsfreak. Skriver gärna listor och planerar händelser alldeles för långt i förväg. Som t.ex födelsedagar, julhelger, resor och ja - mitt framtida bröllop. Och Johan har inte ens friat!    

- Jag tycker inte om att bli uppassad. Vill mycket hellre vara den som passar upp och skämmer bort. Förutom när jag är sjuk, då vill jag gärna få bli lite bortskämd.

- Jag blir lätt nervös och stressad inför sociala situationer som fester, eller att träffa släktingar till Johan jag inte hunnit träffa än.

- Det jag allra helst vill bli "när jag blir stor" är mamma. Jag drömmer ständigt om den dagen då vi är redo att skaffa barn.

- Jag tvivlar ofta på mina egna färdigheter och kunskaper.

- Jag avskyr min kropp när jag är bland folk. När jag är hemma och det bara är Johan och jag så är jag jättebekväm, men så fort jag ska gå på stan eller till skolan så inbillar jag mig att alla jag möter kollar på min tjocka mage och min dubbelhaka.

- Jag har en sköldkörtelssjukdom som heter Hypotyreos som innebär låg ämnesomsättning.

- Jag är bra på att måla och rita, men gör det så sällan att jag måste "öva upp mig" på nytt varje gång jag känner mig inspirerad - vilket inte är ofta.

- Jag ska en dag börja testa igen om jag tål att ha en sibirisk katt - en vuxen kastrat.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny - 31 augusti 2014 17:31

Nu var det ju vansinnigt länge sedan jag bloggade. Men från och med imorgon är jag arbetslös igen (i fyra månader, börjar nytt jobb på samma gamla arbetsplats efter årsskiftet) så då har jag en massa tid över och kanna känner mig inspirerad att blo...

Av Jenny - 2 januari 2014 19:08

Nyårslista för år 2013   Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?  Jag fick en visstidsanställning och jag övningskörde   Höll du några av dina nyårslöften? Hade inga, som vanligt.   Blev någon/några av dina vänner föräldrar i ...

Av Jenny - 30 maj 2013 14:55

Åsikter?

Av Jenny - 28 maj 2013 15:33

Här har vi sminkalternativ nr två, ska alltså välja sminkning inför min brors bröllop om mindre än en månad.Åsikter? ...

Av Jenny - 22 maj 2013 09:32

Min bror gifter sig som bekant om en månad, och jag vet inte hur jag ska sminka mig. Har köpt en turkos klänning i spets, och kommer att ha en svart bolero, ett svart bälte och svarta skor. Jag kommer att ha håret utsläppt och lockigt. Jag tänkte a...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4 5 6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Bloggvänner

Gästboken


Skapa flashcards